Kategóriák

Apró fa gyújtós, zsákos bográcsozó fa, minőségi bükk faszén és kézzel válogatott bükk faszén kamadoba, smokerekbe, illetve minden olyan sütőbe ahol fontos a parázs minősége és  hosszan tartó ideje.
A minőségi faszenek raklapos vásárlása esetén kedvezményt biztosítunk.
“A faszén-égetés mestersége Székelyföldön is – Farkaslaka központtal – apáról-fiúra szállt, ma kizárólag vállalkozásban végzik. A szakirodalom szerint (Kós Károly: Lápos vidéki szénégetők és szénégetés Népismereti Dolgozatok 1978) a XX. század első felében gereblyei mesterektől tanulták  el a szakma fogásait.
A technológia nem sokat változott az elmúlt száz évben, ma is ugyanazokat a szerszámokat használják: csákány, lapát, kocsorba, gereblye, gajmó, vasvilla.
A boksát 8-12 m átmérőjű körben alakítják ki. A 100-130cm hosszú és 10-30cm vastagra felhasított bükkfákat középen kezdik rakni egy A alakban elhelyezett méterfa köré. Három rend fából rakják, 3-3,5 m magasra, félgömb alakban.A boksát szalmával takarják be, hogy az ezután rákerülő 20-25 cm vastag porhanyós föld ne  hulljon a fa közé. A begyújtás egy meghagyott vízszintes lyukon történik, a füst és a gáz szellőzőlyukakon keresztül távozik, melyeket folyamatosan karban kell tartani.
Egy 10m-es boksa nyáron kb. 14-16 nap alatt, télen 10-12 nap alatt ég ki. A kész faszenet zsákokba csomagolva szállítják el, amit máshol válogatva, kisebb kiszerelésben visznek tovább a kereskedők.”
Forrás: https://fulekilaszlo.hu/2012/06/25/mestersegem-cimere-a-szenegeto/
A szénégetők egy napja: https://www.youtube.com/watch?v=wctl9Xtn0aY

A farkaslaki szenes napok: https://www.youtube.com/watch?v=B8FiUqu2IZs
A bográcsozó fa a hétvégi sütési program elengedhetetlen kelléke és nem utolsó sorban a faszén is, mely a magas kalóriája miatt minőségi és hosszan tartó sütési folyamatot biztosít.

0
    0
    Kosár
    A kosarad üresVissza az üzlethez